bez cukrubez glutenubez laktozybezglutenowedetoks cukrowyfotografia kulinarnajedzenieomletpaleopaleo omletpaleo śniadanieprzepisyśniadanieśniadanie bez laktozyśniadanie bezglutenowewytrawne
Paleo omlet z mąką konopną
Mąką konopna była dla mnie dużą zagadką. Oprócz tego, że jest hiper zdrowa, fit i git, nie wiedziałam za bardzo do czego mogę jej użyć. Całe pół kilo kupiłam do przepisu na paleo chleb z bloga cookitlean i... na tym poprzestałam. Jednak przepisami rządzą przypadki i nieoczekiwane potrzeby - tutaj znudzenie typowym omletem, który często gości na moim talerzu oraz poczucie marnowania produktu. I tak na próbę dorzuciłam mąkę konopną do rozbełtanych jajek i... to jest to, proszę państwa. Nowe comfort food. Mąka konopna nadaje bardziej wyrazisty smak oraz fakturę - powiedzenie, że omlet robi się "chrupki", to za dużo, ale nie jest tak typowo miękki, jak np. z samą mąką kokosową. Od momentu, gdy odkryłam to połączenie zrobiłam go już chyba milion razy i nie mam dosyć. Ponadto zrealizowałam kolejny pomysł na wykorzystanie mąki konopnej oraz cały czas myślę o kolejnym, który jest dopiero w fazie przed-recepturowej. Trzymajcie kciuki :)
Omlet z mąką konopną
bezglutenowe | bez laktozy | bez cukru | paleo
bezglutenowe | bez laktozy | bez cukru | paleo
1 omlet o średnicy ok. 16 cm
Składniki
2 jajka "zerówki"
1 łyżeczka mąki konopnej
1,5 łyżeczki mąki kokosowej
sól dla smaku
ulubione zioła
olej kokosowy do smażenia
lub
3 jajka "zerówki"
1,5 łyżeczki mąki konopnej
2 łyżeczki mąki kokosowej
sól dla smaku
ulubione zioła
olej kokosowy do smażenia
Jajka rozbijamy do miseczki i intensywnie rozbełtujemy je widelcem lub rózgą. Doprawiamy solą i ulubionymi ziołami (u mnie bazylia). Następnie wsypujemy obydwie mąki i bardzo energicznie mieszamy - mąki nie mogą zbić się w grudki. Nie czekamy i nie odstawiamy miseczki, bo mąka konopna opadnie na dno i nie rozprowadzi się równomiernie w omlecie. Od razu wylewamy masę jajeczną na małą, rozgrzaną patelnię symbolicznie posmarowaną olejem kokosowym. Omlet smażymy na średnim ogniu. Gdy masa z wierzchu zacznie się widocznie unosić i zetnie po bokach można ją obrócić oraz podsmażyć z drugiej strony. Polecam na śniadanie z dodatkami typu: wędzony łosoś, warzywa, sałaty itp.
1 komentarze
łyżeczki? Co to omlet dla mrówki? xD
OdpowiedzUsuńRobicie tak przy omlecie na słodko:
4 jaja,
50g mąki konopnej
40g proszku budyniowego jakiego chcecie
10 słodzików rozpuszczonych w wodzie
Blendujecie to -> rozgrzana patelnia z niewielką ilością tłuszczu-> smażycie na małym ogniu pod przykryciem aż się zetnie -> przewracacie omlet i jeszcze druga strona z minutkę na ogniu.
Na to jak chcecie więcej białeczka to kostka twarogu zmieszana z 7 słodzikami rozpuszczonymi w wodzie i na to jakieś owoce np truskawki ze 100g.
Tutaj macie solidne śniadanie(lub nawet 2 :P) z dużą ilością błonnika z mąki konopnej i solidną ilością białka co sprawi że będziecie syci przez długi czas :)
Makrosy:
Białka: 90 g
Tłuszcze: 26 g
Węglowodany: 74 g
Jak chcecie na słono to zamieńcie budyń i słodzik na sól/pieprz i jakie tam inne przyprawy lubicie.